Rubia to sproszkowany korzeń rośliny występującej w Azji, Afryce i Europie. Dzięki zawartości purpuryny i alizaryny wykazuje działanie barwiące.
Rubia jest wykorzystywana między innymi do koloryzacji włosów. Nadaje im odcienie brzoskwiniowe, różowe lub fioletowe. Rubię najczęściej stosuje się z dodatkiem innych ziół, jak: indygo, henna, cassia czy katam. Oprócz właściwości koloryzujących włosy rubia tonizuje skórę głowy oraz zmniejsza wydzielanie sebum. Manjistha nadaje włosom różne odcienie. Na jasnych włosach rubia daje truskawkowy, lekko różowo-brzoskwiniowy blond.
Warianty mieszanek z rubią.
Na jasnych włosach:
Na ciemnych włosach dodatek rubii nada włosom lekko brzoskwiniową poświatę.
Rubię można pozostawić do odstania z innymi ziołami albo dodać do uprzednio odstanych ziół tuż przed ich nałożeniem. Proporcje dobiera się metodą prób i błędów. Im więcej rubii w mieszance, tym więcej truskawkowych/brzoskwiniowych/fioletowych tonów uzyskamy. Zalanie rubii ciepłą wodą (50-60 stopni) sprawi, że uzyskany odcień będzie bardziej intensywny.