Pole Henny – ciepły, średni brąz Munakka

26 zł

Munakka to połączenie henny i indygo. Nadaje włosom odcień słodkich, brązowych rodzynek sułtańskich, a więc ciepły, świetlisty odcień brązu.

Mieszanka barwi włosy na głęboki, wielowymiarowy, mieniący się mnóstwem refleksów kolor. Pielęgnuje włosy, pogrubia je i wyraźnie zmniejsza wypadanie włosów. Włosy stają się lśniące, gładkie i zdyscyplinowane, a ich struktura staje się wyrównana. Dzięki temu, że henna ma zdolność do wiązania się z keratyną włosów efekt koloryzacji jest trwały, a dodatkowo włosy stają się bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne i promieniowanie UV. Roślinna farba na włosach jest jak tarcza, która chroni włosy przed uszkodzeniami i zwiększa ich wytrzymałość na szkodliwe czynniki.
Mieszanka Munakka zawiera wyłącznie najwyższej jakości hennę i indygo. Pozbawiona jest wypełniaczy i innych dodatków, dlatego daje najpiękniejsze efekty kolorystyczne.
Zioła (henna i indygo) są osobno spakowane w woreczek zabezpieczający przed dostępem wilgoci i światła. Strunowy woreczek umożliwia powtórne wykorzystanie ziół.

Przygotowanie włosów do hennowania

Przed nałożeniem henny należy dokładnie umyć włosy. Dobrze, żeby szampon zawierał silne detergenty. Niewskazane są z kolei silikony, quaternium i jego pochodne oraz substancje filmotwórcze. Włosy należy oczyścić z zanieczyszczeń i resztek kosmetyków, które mogłyby przeszkadzać wiązaniu się barwnika z keratyną włosa. Jeżeli masz twardą wodę, a szampon, którym umyłaś włosy przed nałożeniem mieszanki nie zawierał Tetrasodium EDTA lub Disodium EDTA, możesz dodatkowo wykonać chelatowanie włosów przy pomocy własnoręcznie wykonanej maski chelatującej, która pozwoli usunąć nadbudowujące się na włosach osady mineralne (zmniejszają one trwałość efektów hennowania). Najprostszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w szampon z EDTA (na potrzeby hennowania).

Pole Henny – przygotowanie Munakki (ciepłego, średniego brązu)

Hennę należy przesypać do miseczki i zmieszać z ok. 150 ml przegotowanej, ostudzonej do temperatury ok. 50-60 stopni wodą. Po dokładnym wymieszaniu i uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany, ziółka najlepiej przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do utlenienia się barwnika. 6 godzin powinno wystarczyć.
Indygo należy przesypać do miseczki i zmieszać z około 80 ml przegotowanej, chłodnej wody. Wymieszać do uzyskania gęstej pasty. Indygo nie odstawiamy, nie dodajemy też kwaśnych dodatków. Od razu mieszamy zawartość obu miseczek. Nakładamy na włosy, zabezpieczamy foliowym czepkiem i ręcznikiem. Trzymamy na włosach 1-2 godzin. Dokładnie spłukujemy wodą. Staramy się nie myć włosów przez najbliższe 48 godzin. Na efekt farbowania wpływ ma: wyjściowy kolor włosów, kondycja włosów, poprzednie koloryzacje, skłonność włosów do wiązania barwnika, przygotowanie mieszanki, czas trzymania ziół na włosach.