Pole Henny – ciemny, chłodny brąz Rai

26 zł

Rai to mieszanka indygo i henny. Nadaje włosom odcień nasion czarnej gorczycy, czyli ciemny, chłodny brąz, którego głębię koloru pięknie eksponuje słońce.

Mieszanka ziół Rai nadaje włosom głęboki, połyskujący odcień ciemnego, chłodnego brązu. Włosy nabierają koloru apetycznej gorzkiej czekolady. Zioła wygładzają strukturę włosów, pogrubiają i pogrubiają je, a także zmniejszają ilość wypadających włosów. Zioła zmniejszają wydzielanie sebum i tonizują skórę głowy. Włosy stają się gładkie, lśniące i bardziej podatne na układanie. Znacznie łatwiej uzyskać na nich efekt tafli, gdyż pięknie odbijają światło. Koloryzacja mieszanką Rai jest trwała. Hennowane włosy zyskują odporność na uszkodzenia mechaniczne, są także chronione przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Mieszanka Rai zawiera wyłącznie najwyższej jakości indygo i hennę, dlatego daje najpiękniejsze efekty kolorystyczne. Jest bardzo dobrze zmielona i łatwa do przygotowania i nałożenia w domu.
Zioła (henna oraz indygo) są osobno spakowane w woreczek zabezpieczający przed dostępem wilgoci i światła. Strunowy woreczek umożliwia powtórne wykorzystanie ziół.

Przygotowanie włosów do hennowania

Przed nałożeniem mieszanki należy dokładnie umyć włosy. Dobrze, żeby szampon zawierał silne detergenty. Niewskazane są z kolei silikony, quaternium i jego pochodne oraz substancje filmotwórcze. Włosy należy oczyścić z zanieczyszczeń i resztek kosmetyków, które mogłyby przeszkadzać wiązaniu się barwnika z keratyną włosa. Jeżeli masz twardą wodę, a szampon, którym umyłaś włosy przed nałożeniem mieszanki nie zawierał Tetrasodium EDTA lub Disodium EDTA, możesz dodatkowo wykonać chelatowanie włosów przy pomocy własnoręcznie wykonanej maski chelatującej, która pozwoli usunąć nadbudowujące się na włosach osady mineralne (zmniejszają one trwałość efektów hennowania). Najprostszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w szampon z EDTA (na potrzeby hennowania).

Pole Henny – przygotowanie Raia (chłodnego, ciemnego brązu)

Hennę należy przesypać do miseczki i zmieszać z ok. 150 ml przegotowanej, ostudzonej do temperatury ok. 50-60 stopni wodą. Po dokładnym wymieszaniu i uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany, ziółka najlepiej przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do utlenienia się barwnika. 6 godzin powinno wystarczyć.
Indygo należy przesypać do miseczki i zmieszać z około 80 ml przegotowanej, chłodnej wody. Wymieszać do uzyskania gęstej pasty. Indygo nie odstawiamy, nie dodajemy też kwaśnych dodatków. Od razu mieszamy zawartość obu miseczek. Nakładamy na umyte włosy, zabezpieczamy foliowym czepkiem i ręcznikiem. Trzymamy na włosach 1-2 godzin. Dokładnie spłukujemy wodą.
Staramy się nie myć włosów przez najbliższe 48 godzin.
Na efekt farbowania wpływ ma: wyjściowy kolor włosów, kondycja włosów, poprzednie koloryzacje, skłonność włosów do wiązania barwnika, przygotowanie mieszanki, czas trzymania ziół na włosach.