Pole Henny – jasny, chłodny brąz Dhania

26 zł

Dhania to mieszanka casii, henny i indygo. Nadaje włosom odcień nasion kolendry, czyli jasny, chłodny, brąz, z którego promienie słońca wydobywają piękne, intensywne refleksy.

Mieszanka Dhania nadaje włosom głęboki, wielowymiarowy, połyskliwy odcień jasnego, chłodnego brązu. Zioła wyraźnie pogrubiają włosy, poprawiają ich teksturę, ograniczają wypadanie i przetłuszczanie się włosów. Włosy stają się zdyscyplinowane, gładkie i lejące. Ze względu na dużą zawartość naturalnych barwników koloryzacja jest trwała. Włosy stają się bardziej odporne na uszkodzenia i promieniowanie ultrafioletowe.
Mieszanka Dhania zawiera wyłącznie najwyższej jakości cassię, hennę i indygo, dlatego daje najpiękniejsze efekty kolorystyczne. Jest bardzo dobrze zmielona i łatwa do przygotowania i nałożenia w domu.
Zioła (cassia i henna oraz indygo) są osobno spakowane w woreczek zabezpieczający przed dostępem wilgoci i światła. Strunowy woreczek umożliwia powtórne wykorzystanie ziół.

Przygotowanie włosów do hennowania

Przed nałożeniem henny należy dokładnie umyć włosy. Dobrze, żeby szampon zawierał silne detergenty. Niewskazane są z kolei silikony, quaternium i jego pochodne oraz substancje filmotwórcze. Włosy należy oczyścić z zanieczyszczeń i resztek kosmetyków, które mogłyby przeszkadzać wiązaniu się barwnika z keratyną włosa. Jeżeli masz twardą wodę, a szampon, którym umyłaś włosy przed nałożeniem mieszanki nie zawierał Tetrasodium EDTA lub Disodium EDTA, możesz dodatkowo wykonać chelatowanie włosów przy pomocy własnoręcznie wykonanej maski chelatującej, która pozwoli usunąć nadbudowujące się na włosach osady mineralne (zmniejszają one trwałość efektów hennowania). Najprostszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w szampon z EDTA (na potrzeby hennowania).

Pole Henny – przygotowanie Dhanii (chłodnego, jasnego brązu)

Cassię i hennę należy przesypać do miseczki i zmieszać z ok. 150 ml przegotowanej, ostudzonej do temperatury ok. 50-60 stopni wodą. Po dokładnym wymieszaniu i uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany, ziółka najlepiej przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do utlenienia się barwnika. 6 godzin powinno wystarczyć.
Indygo należy przesypać do miseczki i zmieszać z około 80 ml przegotowanej, chłodnej wody. Wymieszać do uzyskania gęstej pasty. Indygo nie odstawiamy, nie dodajemy też kwaśnych dodatków. Od razu mieszamy zawartość obu miseczek. Nakładamy na włosy, zabezpieczamy foliowym czepkiem i ręcznikiem. Trzymamy na włosach 1-2 godzin. Dokładnie spłukujemy wodą.
Staramy się nie myć włosów przez najbliższe 48 godzin.
Na efekt farbowania wpływ ma: wyjściowy kolor włosów, kondycja włosów, poprzednie koloryzacje, skłonność włosów do wiązania barwnika, przygotowanie mieszanki, czas trzymania ziół na włosach.