Pole Henny – ciepły, jasny brąz Dalchini

26 zł

Dalchini to mieszanka henny, casii i indygo. Przy pomocy tych ziół można wyczarować na włosach kolor cynamonu, a więc ciepły, jasny, mieniący się w słońcu brąz.

Mieszanka ziół barwi włosy na połyskliwy, pełen ciepłych refleksów kolor ciepłego, jasnego brązu. Pogrubia włosy, ogranicza ich wypadanie, sprawia, że są gładkie, zdyscyplinowane i lśniące. Henna, wiążąc się z keratyną włosów, daje trwały efekt koloryzacji, a dodatkowo włosy zyskują większą odporność na uszkodzenia mechaniczne i promieniowanie UV. Mieszanka wyraźnie pogrubia i poprawia jakość włosów.
Dalchini zawiera wyłącznie najwyższej jakości hennę, cassię i indygo. Nie zawiera wypełniaczy ani innych dodatków. Uzyskany kolor jest trwały, a włosy odzyskują blask.
Zioła (henna, cassia i indygo) są osobno spakowane w opakowanie chroniące przed dostępem wilgoci i światła. Woreczek strunowy umożliwia wielokrotne korzystanie ziół.

Przygotowanie włosów do hennowania

Przed nałożeniem henny należy dokładnie umyć włosy. Dobrze, żeby szampon zawierał silne detergenty. Niewskazane są z kolei silikony, quaternium i jego pochodne oraz substancje filmotwórcze. Włosy należy oczyścić z zanieczyszczeń i resztek kosmetyków, które mogłyby przeszkadzać wiązaniu się barwnika z keratyną włosa. Jeżeli masz twardą wodę, a szampon, którym umyłaś włosy przed nałożeniem mieszanki nie zawierał Tetrasodium EDTA lub Disodium EDTA, możesz dodatkowo wykonać chelatowanie włosów przy pomocy własnoręcznie wykonanej maski chelatującej, która pozwoli usunąć nadbudowujące się na włosach osady mineralne (zmniejszają one trwałość efektów hennowania). Najprostszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w szampon z EDTA (na potrzeby hennowania).

Pole Henny – przygotowanie Dalchini (ciepłego, jasnego brązu)

Hennę i cassię należy przesypać do miseczki i zmieszać z ok. 150 ml przegotowanej, ostudzonej do temperatury ok. 50-60 stopni wodą. Po dokładnym wymieszaniu i uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany, ziółka najlepiej przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do utlenienia się barwnika. 6 godzin powinno wystarczyć.
Indygo należy przesypać do miseczki i zmieszać z około 80 ml przegotowanej, chłodnej wody. Wymieszać do uzyskania gęstej pasty. Indygo nie odstawiamy, nie dodajemy też kwaśnych dodatków. Od razu mieszamy zawartość obu miseczek. Nakładamy na włosy, zabezpieczamy foliowym czepkiem i ręcznikiem. Trzymamy na włosach 1-2 godzin. Dokładnie spłukujemy wodą.
Staramy się nie myć włosów przez najbliższe 48 godzin.
Na efekt farbowania wpływ ma: wyjściowy kolor włosów, kondycja włosów, poprzednie koloryzacje, skłonność włosów do wiązania barwnika, przygotowanie mieszanki, czas trzymania ziół na włosach.