Pole Henny – burgund Anaar

26 zł

Na mieszankę Anaar składają się sproszkowane i wysuszone liście henny oraz indygo. Anaar nadaje włosom odcień suszonych nasion granatu czyli baśniowy, głęboki, winny burgund.

Anaar barwi włosy na soczysty, drapieżny, bajkowy odcień burgundu. Włosy nabierają wręcz hipnotyzującego, upajającego blasku. Mieszanka zmniejsza ilość wypadających włosów i działa seboregulująco. Włosy po koloryzacji stają się podatne na układanie, gładkie, żywe, lśniące i pełne refleksów. Zioła pogrubiają włosy, nadają im objętość i sprawiają, że są pełne życia. Hennowane włosy wspaniale prezentują się w słońcu. Koloryzacja mieszanką Anaar jest trwała. Zioła tworzą na włosach warstwę ochronną przed uszkodzeniami i promieniowaniem UV.
Mieszanka Anaar zawiera bogate w barwniki hennę i indygo, dzięki czemu daje najpiękniejsze rezultaty na włosach. Jest bardzo dobrze zmielona oraz łatwa do aplikowania.
Zioła (henna oraz indygo) są osobno spakowane w woreczek zabezpieczający przed dostępem wilgoci i światła. Strunowy woreczek umożliwia powtórne wykorzystanie ziół.

Przygotowanie włosów do hennowania

Przed nałożeniem mieszanki należy dokładnie umyć włosy. Dobrze, żeby szampon zawierał silne detergenty. Niewskazane są z kolei silikony, quaternium i jego pochodne oraz substancje filmotwórcze. Włosy należy oczyścić z zanieczyszczeń i resztek kosmetyków, które mogłyby przeszkadzać wiązaniu się barwnika z keratyną włosa. Jeżeli masz twardą wodę, a szampon, którym umyłaś włosy przed nałożeniem mieszanki nie zawierał Tetrasodium EDTA lub Disodium EDTA, możesz dodatkowo wykonać chelatowanie włosów przy pomocy własnoręcznie wykonanej maski chelatującej, która pozwoli usunąć nadbudowujące się na włosach osady mineralne (zmniejszają one trwałość efektów hennowania). Najprostszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w szampon z EDTA (na potrzeby hennowania).

Pole Henny – przygotowanie Anaar (burgundu)

Hennę należy przesypać do miseczki i zmieszać z ok. 150 ml przegotowanej, ostudzonej do temperatury ok. 50-60 stopni wodą. Po dokładnym wymieszaniu i uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany, ziółka najlepiej przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do utlenienia się barwnika. 6 godzin powinno wystarczyć.
Indygo należy przesypać do miseczki i zmieszać z około 80 ml przegotowanej, chłodnej wody. Wymieszać do uzyskania gęstej pasty. Indygo nie odstawiamy, nie dodajemy też kwaśnych dodatków. Od razu mieszamy zawartość obu miseczek. Nakładamy na umyte włosy, zabezpieczamy foliowym czepkiem i ręcznikiem. Trzymamy na włosach 1-2 godzin. Dokładnie spłukujemy wodą.
Staramy się nie myć włosów przez najbliższe 48 godzin.
Na efekt farbowania wpływ ma: wyjściowy kolor włosów, kondycja włosów, poprzednie koloryzacje, skłonność włosów do wiązania barwnika, przygotowanie mieszanki, czas trzymania ziół na włosach.